חוויות טראומטיות כרוכות לרוב באיום על החיים או על הביטחון העצמי שלנו, אך כל מצב שמשאיר אותך מוצף ומבודד עלול לגרום לטראומה, גם אם היא אינה כרוכה בפגיעה פיזית. לא הנסיבות האובייקטיביות קובעות אם אירוע הוא טראומטי, אלא החוויה הרגשית הסובייקטיבית שלך מהאירוע. ככל שאתה מרגיש יותר מבוהל וחסר אונים, גם מספר שבועות וחודשים אחרי האירוע כך גדל הסיכוי לפתח תסמינים של פוסט טראומה.
איך מתפתחת טראומה נפשית?
טראומה רגשית ופסיכולוגית יכולה להיגרם על ידי: אירועים חד פעמיים, כגון תאונה, פציעה, תקיפה אלימה, אירוע טרור ומלחמה, במיוחד אם זה היה בלתי צפוי או התרחש בילדות. מתח מתמשך ובלתי פוסק, כגון מגורים בשכונה מוכת פשע, מאבק במחלה מסכנת חיים או חווית אירועים טראומטיים המתרחשים שוב ושוב, כגון בריונות, אלימות במשפחה או הזנחה בילדות.
סיבות שכיחות מתעלמות ממנה, כגון ניתוח (במיוחד ב-3 השנים הראשונות לחייו), מוות פתאומי של מישהו קרוב, התפרקות מערכת יחסים משמעותית או חוויה משפילה, במיוחד אם מישהו היה אכזרי בכוונה. התמודדות עם טראומה של אסון טבע או מעשה ידי אדם יכולה להוות אתגרים ייחודיים – גם אם לא הייתם מעורבים ישירות באירוע. למעשה, למרות שסביר מאוד להניח שמישהו מאיתנו אי פעם יהיה קורבן ישיר של מתקפת טרור, התרסקות מטוס או ירי המוני.
גם חשיפה לתמונות מחרידות וסרטונים ברשתות חברתיות ומקורות חדשותיים, צפייה בתמונות אלו שוב ושוב עלולה להציף את מערכת העצבים וליצור מתח טראומטי.
מהם התסמינים לפוסט טראומה?
נציג כמה מהתסמינים הנפוצים ביותר של PTSD:
זיכרון מוגבר ובלתי פוסק של האירוע הטראומטי.
פלאשבקים, שהם תחושות או רגשות חזקים כאילו האירוע הטראומטי קורה שוב.
סיוטים על האירוע הטראומטי.
מחשבות טורדניות על האירוע הטראומטי.
הימנעות מיציאה החוצה או מפעילויות מסוימות.
מהם תסמיני הימנעות מפוסט טראומה?
תסמינים אלו הם מגוונים ואינדיווידואלים מאדם אחד לאחר. הם עשויים לכלול:
הימנעות ממקומות, אנשים או דברים הקשורים לאירוע הטראומטי
הימנעות מדיבור על האירוע הטראומטי
ניסיון להדחיק את זיכרונות האירוע הטראומטי
שינויים שליליים במצב הרוח, החשיבה או ההתנהגות
כמו כן, גם הנקודות הבאות הן חלק מתסמינים של טראומה נפשית:
מצב רוח ירוד
חרדה
כעס
תחושת אשמה
קושי להתרכז
שינויים בשינה
התבודדות
אובדן עניין בפעילויות שהיית נהנה מהן בעבר
עוררות יתר ותגובות חרדה
אם אתם חווים חמישה או יותר מהתסמינים לטראומה נפשית במשך יותר מחודש לאחר אירוע טראומטי, ייתכן שיש לכם PTSD – ובמקרה כזה, חשוב לפנות לעזרה מקצועית כדי לאבחן זאת. חשוב שתדעו שאבחון מוקדם הוא קריטי לטיפול אפקטיבי בהמשך, מה שישפר את איכות חייכם.